Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αναμνήσεις του Αγώνα, 5

5. Αέρας αισιοδοξίας


Με την προέλαση του κόκκινου στρατού στο ανατολικό μέτωπο άρχισε να φυσά δυνατός αέρας αισιοδοξίας. Ακόμα και οι υποστηρικτές του πανγερμανισμού είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το αν οι γερμανοί θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την επιθετική ορμή των ρώσων. Πολλοί νέοι από το χωριό μας και από τα γύρω χωριά, που με την εισβολή των βουλγάρων στην περιοχή μας είχαν φύγει στην περιφέρεια της Νιγρίτας , επιστρέφουν. Τους βοηθούμε να καταταχθούν στα ανταρτικά τμήματα του ΕΛΑΣ Μπόζ- Νταγ,Στο χωριό μας γίνεται καλή δουλειά ανάμεσα στους νέους. Ιδρύεται επιτροπή της ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) Εμμανουήλ Παπά -Δοβίστας. Καλή δουλειά γίνεται και για την Εθνική Αλληλεγγύη (Ε.Α). Το ΕΑΜ συζητιέται πλατιά ανάμεσα στους ανθρώπους : Τι είναι, τι θέλει, ποιοι οι σκοποί του. Στόχος μας είναι να μπουν όλοι στο ΕΑΜ.

Από τότε που ήρθαν τα ανταρτικά τμήματα στο Μποζ- Νταγ και συναντήθηκα μαζί τους έχω παρατήσει τις δουλειές του σπιτιού. Νύχτα και μέρα ασχολούμαι με τις δουλειές του αγώνα. Ανεβαίνω στο βουνό συχνά. Δίνω πληροφορίες για τις κινήσεις και τη δύναμη του εχθρού, συγκεντρώνουμε με τους συντρόφους μου τρόφιμα και τα προωθούμε στο βουνό. Τη μια μέρα είμαι στο χωριό, την άλλη στο βουνό με τους αντάρτες. Τους έβλεπα και δεν τους χόρταινα. Ήθελα να συμμετέχω στις συζητήσεις τους και στη ζωή τους.

Ενθουσιαζόμουν μαζί τους.'Ηταν ο λαϊκός στρατός της επανάστασης που ονειρευόμουν. Δεν με κούραζε καθόλου να ανεβαίνω στο βουνό ακόμα και για τις παραμικρές δουλειές. Δούλευα με μεγάλη όρεξη για την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Εκεί που συναντούσαμε δυσκολίες ήταν το ζήτημα της εξεύρεσης οπλισμού και πυρομαχικών. Η έλλειψη αυτή γινόταν οδυνηρή στις μάχες με τον εχθρό, ιδιαίτερα όταν αυτός αναλάμβανε εκστρατεία κατά των ανταρτών, με το πλεονέκτημα της επιτυχίας, χάρη σ αυτή του την καθοριστική υπεροχή. Το επιδίωκε αυτό και για να αποθαρρύνει και εκφοβίσει το λαό που είχε αρχίσει να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου